Powered By Blogger

czwartek, 19 marca 2015

Krokiety a la ruskie pierogi


Składniki na 20 – 22 naleśniki:
1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka.


Farsz:
800 – 850 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz

Panierka:
1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta.

Przygotowanie:
 Ziemniaki obrać ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
 Mąkę,  jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki.Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz.Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz