Powered By Blogger

sobota, 28 marca 2015

Babcine ciasto z dżemem

http://zmyslsmaku.blog.pl/files/2014/07/original.jpg 
 Składniki:

2 jajka, 200 g masła, 1 szklanka cukru, szczypta (spora) soli , niepełna łyżka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 – 4 szklanki mąki.( ciasto powinno być miękkie, nie zbite),dżem lub marmolada.

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i miękkie masło. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto. Nie wyrabiać długo. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 10 min. Resztę rozwałkować. Blachę natłuścić . Wyłożyć ciasto. Na wierzchu rozsmarować dżem (można na dżem położyć ulubione owoce). Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na ciasto.Posypać nim całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec ok 20 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz