sobota, 28 marca 2015

Fusilli Z Sosem Miodowo- Truflowym i Porem

Składniki:
na 4-5 porcji

  • 1 op makaronu Fusilli
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 kubeczek słodkiej śmietany 30%
  • 2 trójkątne serki topione z truflą
  • 1 trójkątny serek topiony cheddar
  • 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano
  • 2- 3 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, oprószamy solą i pieprzem, słodką papryką, imbirem oraz gałką muszkatołową, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy
  • wstawiamy wodę na makaron, doprawiamy solą oraz odrobiną oliwy
  • całego pora kroimy w plasterki, jasną część smażymy na maśle, doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem, 
  • cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na maśle z zieloną częścią pora, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną, dodajemy miód, serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem
  • smażymy kurczaka
  • makaron gotujemy al dente
  • do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy
  • Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:)
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz