Nieco odmiany w przedświątecznym szale wypiekowym. Małe przekąski są idealne, gdy mają do mnie wpaść znajomi. Te na dodatek są niskokaloryczne. Smakowały wszystkim 😉
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 czarna rzepa
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- sos sojowy jasny
- olej ryżowy
- ziarna sezamu
- pęczek szczypiorku
Warzywa kroimy w słupki. W woku umieszczamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy pokrojone warzywa – najpierw marchew na minutę, potem na minutę czarną rzepę i na kolejną minutę dorzucamy papryki. Na koniec wrzucamy prażone ziarna sezamu, sos sojowy i po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia.
Papier przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wzdłuż środka nakładamy trochę warzyw, zawijamy i przecinamy na 2-3 części. Najlepiej jednak robić po 1 przekąsce z 1 papieru ryżowego – wówczas ładnie można zawinąć brzegi i nic się nie rozpadnie. Każdą przewiązujemy nitką szczypiorku.
Pingback: Spring rolls z czarną rzepą | FlyB - Kulinaria·