czwartek, 26 marca 2015

MarchewkowA ZupA KreM

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki 
  • 2 litry wody
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 op słodkiej śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
  • pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, kurkumą oraz gałką i imbirem, tak aby się rozleciały, po czym zalewamy śmietaną i dusimy
  • paprykę filetujemy kroimy w kostki, marchewki myjemy, obieramy- jeśli macie młodą karotkę, tylko ją umyjcie, kroimy w słupki, cebulkę szatkujemy, wszystko wrzucamy na gorąca patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły i nabrały rumieńców
  • wodę gotujemy, dorzucamy pomidorki oraz podsmażoną z papryką i cebulką marchewkę
  • całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku wedle uznania
  • Podajemy gorący z kleksem śmietany, świeżą kolendrą, czy też pietruszką jeśli wolicie:) SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz