środa, 25 marca 2015

Krem waniliowy

Krem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo  odkąd go zrobicie przestaniecie kupować  gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek  tak jak w naszym przypadku .






Składniki :

  • 45 gram mąki
  • 240 ml mleka
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru 
  • 5 ml vanillowy extrakt 
Przygotowanie:

Make wymieszaj w mleku i zagotuj wa garnuszku. Tak by mąką dobrze rozpuscila sie w mleku ciagle mieszajac by masa zrobila sie gesta mozesz to skontrolowac przy pomocy patyczka do saszlykow wbijajac go w mase patyczek bedzie pionowo stal   mase pozostawiamy do ostygniecia 
gdy masa stygnie w  misce zmiksuj maslo wraz z cukrem pudrem i extraktem dodaj to do ostudzonej masy  i mieszaj przez 5 minut by wszystko sie z soba bardzo dobrze polaczylo  przed wyciskaniem kremu wsadz krem na pol godziny do lodowki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz