Sos włoski idealnie pasuje do sałatek . Zamiast świeżych przypraw można użyć suszonych, chociaż wiadomo, że te pierwsze nadają lepszy smak i aromat.
Sos włoski do sałatek – Składniki:
- Czosnek 1 ząbek
- Oregano 2 gałązki
- Bazylia 1 gałązka
- Tymianek 2 gałązki
- Natka pietruszki 2 gałązki
- Sól i cukier pół łyżeczki
- Pieprz do smaku
- Ocet winny do smaku
- Oliwa z oliwek pół szklanki
- Woda 2 łyżki
Sos włoski do sałatek – Wykonanie:
- Zioła drobno posiekać. Ząbki czosnku posiekać lub zetrzeć na tarce (można też użyć suszonego czosnku).
- Do kubka wlać oliwę z oliwek. Dodać bazylię, tymianek, natkę, oregano, czosnek, sól, pieprz i cukier. Dodać ocet winny (najlepiej w proporcji : 3 porcje oliwy : 1 porcji octu winnego – ale jak kto woli, może użyć proporcji pod swój smak).
- Na koniec dodać 2 łyżeczki wody, wymieszać.
Trzeba będzie spróbować :)
taki sos musi być rewelacyjny, mocno aromatyczny i ziołowy :) podoba mi się
Ludzie często kupują z torebek czy coś, jak robić to własny :)
Kiedyś w zamierzchłych czasach też kupowałam, ale teraz jestem bardziej ekonomiczna ;) Mam swój ogródek na parapecie i wyprodukowanie sosu wychodzi mi o wiele taniej. Poza tym świeży sos jest o wiele lepszy ;-)