piątek, 20 marca 2015

Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie

Składniki:
 ciasto:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 kubek mąki ziemniaczanej
  • 1 kubek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0,5 kubka cukru do wypieków
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżki dobrej jakości kakao
krem:
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kubka cukru pudru
  • 0,5 kubka mleka
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,5 kubka adwokatu
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżek ciepłej wody



Przygotowanie:
  • Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło
  • W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się zbyt gęsta rozcieńczamy adwokatem
  • Masło miksujemy z cukrem na niemal białą, puszystą masę. 
  • Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy maślanej
  • Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta
  • ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, 
  • na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki
  • pomiędzy wlewając krem
  • Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut
  • Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:)
  • Smacznego :)
P.S
Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym na samym wierzchu, oblana czekoladą!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz