czwartek, 19 marca 2015

Babka Marmurkowa

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek mąki pszennej tortowej
  • 2/3 kubka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 6 jaj
  •  1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. 
  • pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia 
  • Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej kakao.
  • Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i ponownie delikatnie rozmazujemy 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka. 
  • Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO!
P.S
  • ciasto możemy upiec także w keksówce:) otrzymamy wtedy pięknego marmurkowego keksika:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz