piątek, 20 marca 2015

Serniczek z Brzoskwiniami

Składniki:

ciasto:

  • 2 kubki mąki krupczatki
  • 1 kubek maki kukurydzianej
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • szczypta soli
Beza:
  • 5 białek
  • 1 kubek cukru



Przygotowanie:

  • masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy
  • zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
  • w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, dodajemy ser oraz budynie
  • białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy serowej
  • piekarnik ustawiamy na 180*C
  • brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałeczki, wedle uznania, ćwiarteczki lub kosteczki:)
  • foremkę- kwadratową lub tortownicę, smarujemy masłem, oprószamy mąka, wyklejamy ciastem, wylewamy ser, na wierzchu układamy brzoskwinie
  • pieczemy około 40- 50 minut
  • białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę
  • wylewamy na gorące ciasto, po czym pieczemy jeszcze około 15-20 minut
  • Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz