piątek, 10 maja 2013

Torcik orzechowy

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady.
Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.




  

   Składniki :

  •    80gr. miękkiego masła
  •    80gr. cukru
  •    5 jajek
  •    200gr. mielonych orzechów laskowych
  •    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej
  •    2 łyżki rumu
  •    1 łyżka adwokatu
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.
Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.

Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka.




Dodatkowo:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać pod koniec ubijania dodać cuker.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i udekorować bitą śmietaną i polać adwokatem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz