środa, 19 czerwca 2013

Makaron trottole z błękitnym serem pleśniowym

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, danie dość popularne, często przygotowuje je w domu jednak z dodatkiem śmietany i czosnku, którego i tutaj użyłam. Dziś przygotowałam je zgodnie z instrukcją Nigelli (oprócz wspomnianego czosnku) z myślą o "AKCJA NIGELLA".




Składniki :
  • 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki
  • 125 g sera gorgonzola 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca)
  • 2 ząbki czosnku*
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie.
Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml)
Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz szpinak.
Doprawić grubo mielonym pieprzem.
Garnek przykryć i odstawić na wyłączony palnik na 2 minuty.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wymieszać dokładnie makaron, dolać około 100 ml wody z makaronu, chwilkę pogotować na małym ogniu aż szpinak będzie miękki a z sera zrobi się sos.


Wyłączyć palnik, wmieszać 2/3 posiekanych pistacji do makaronu a resztą posypać wierzch.

* w oryginale nie ma czosnku, ja jednak zawsze go dodaję do dań ze szpinakiem :)

Smacznego!


źródło - Włoskie Inspiracje  NIGELLISSIMA  Nigella Lawson

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz