Jajka są skarbnicą różnorodnych składników odżywczych. Na blogu znajdziecie kilka pomysłów jak je przygotować w ciekawy i pyszny sposób :) Jajka "chmurki" to kolejna wariacja śniadaniowa, która zagościła na naszym stole w niedzielny poranek. Jak widać, składniki są łatwo dostępne, ale razem tworzą naprawdę interesującą propozycję. Zachęcam do wypróbowania :)
Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka podzielone na białka i żółtka
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Dodatkowo:
- 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
- 2 plasterki szynki
- plasterki sera żółtego
- troszkę cebuli
- garść sałaty np. roszponka
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i ocet, zmiksować. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dwie chmurki. W środku zrobić zagłębienie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie, wyjąć, w zagłębienia włożyć po jednym żółtku (1 zostaje), posypać pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 8 minut.
Gotowe chmurki przełożyć na talerz, podawać jeszcze ciepłe z pełnoziarnistym pieczywem, plasterkiem szynki, cebulą oraz żółtym serem. Obok ułożyć sałatę.
Dziękuję za radę :)
OdpowiedzUsuń