Domowe herbatniki – przepis

 

 

 

 

Moje dziecko przepada za herbatnikami, zresztą kto za nimi nie przepada 🙂

Pamiętam, że na studiach zapychaliśmy się nimi gdzieś na prędce w biegu pomiędzy jednymi zajęciami a drugimi…

Herbatniki zawsze miło sobie pochrupać albo pociamkać takie lekko rozpuszczone w herbacie.

A są tak proste do przygotowania, że aż grzech kupować bo składy tych sklepowych różne są a w domu możemy wybrać do nich fajną ekologiczną mąkę czy zdrowy zamiennik słodzidła.

 

 

 

 

Składniki:

2,5 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

125g miękkiego masła (można użyć pół na pół masła i smalcu – herbatniki będą wtedy bardziej kruche)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 szkl mleka

1/2 szkl cukru białego lub ksylitolu/erytrolu czy trzcinowego

płaska łyżeczka sody

 

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i sodę, dodajemy cukier, mieszamy.

Dodajemy masło, mleko, ekstrakt waniliowy, mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Ciasto wychodzi miękkie i lekko lepiące – zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowujemy podsypując mąką i radełkiem do ciasta wycinamy prostokąty.

Ciastka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10-15 min do niezbyt dużego zarumienienia.

 

 

 

Domowe herbatniki – przepis

 

 

 

 

Piękna zielona patera użyta w stylizacji zdjęcia to dzieło rąk Patrycji z Patpottery.

 

Patpottery