sobota, 14 marca 2015

Tort orzechowo- kawowy

Przed weekendem miałam przyjemność przygotować tort z okazji imienin Krystyny i Zbigniewa oraz z okazji ich 40 rocznicy ślubu. Z "tajnych" źródeł wiem, że Pani Krystyna uwielbia krzyżówki natomiast Pan Zbigniew czytanie książek. Ich zainteresowania oraz dostojny jubileusz stały się inspiracją na tort. 
Mam nadzieję, że zarówno smakowo jak i wyglądem przypadł jubilatom do gustu :) 




Składniki:
  • 300 ml orzechów
  • 220 g mąki pszennej 
  • 300 g cukru 
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 6 jajek
  • 50 ml zimnej wody 
  • szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą już gotowe dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.


Masa orzechowa:
  • 300 g orzechów
  • szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • kostka masła
Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i zmielić w maszynce na drobnych oczkach. Do garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość gotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem.


Masa kawowa: 
  • opakowanie kawy cappuccino
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
  • cukier- wedle uznania
Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Gdy żelatyna przestygnie, wlewać ją do masy cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce. 

2 komentarze :

  1. Idealne jak dla mnie połączenie smaków, kawa i orzechy zapewne zrównoważyły słodycz lukru. ;) Pomysł na książkę i krzyżówkę fajny. Ta krzyżówka szczególnie mi się podoba i jak dla mnie mogłaby być większa ;) (chyba że to zdjęcie tak pomniejsza ;))

    Ja właśnie siedzę nad tortem w kształcie pluszowego psa ;) ale zapraszam serdecznie do mnie, szczególnie na ostatni post samochwały i tych mniej i bardziej udanych tortach ;)

    uciocikarloci.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny, zdecydowanie robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów