Sernikobrownies z wiśniami

14:59






Kremowe babeczki składające się z dwóch warstw -  gęstego, intensywnie czekoladowego brownie oraz delikatnej masy serowej z wiśniową konfiturą. Wilgotne, pyszne, a na dodatek banalnie proste w przygotowaniu! 



Składniki (na ok.16 babeczek) : 

brownie

- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g masła
- 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
- 2 jajka
- ok. 3-4 czubatych łyżek cukru pudru

masa serowa

- ok. 500 g sera na serniki 
- opakowanie budyniu waniliowego
- jajko
- ok. 100 g cukru pudru

dodatkowo

- dżem wiśniowy/konfitura wiśniowa (u mnie 100% owoców)


Przygotowanie : 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z połamaną na kostki czekoladą. Odstawić do ostygnięcia. Jajko roztrzepać z cukrem pudrem. Wszystkie składniki wraz z mąką połączyć ze sobą mikserem na niskich obrotach. Czekoladową masę wyłożyć do papilotek na ok. 1/3 wysokości. Wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut, w celu podpieczenia spodu.

W tym czasie twaróg utrzeć z jajkiem, budyniem i cukrem pudrem. Wyłożyć po ok. 1,5 łyżce masy serowej na podpieczone spody babeczek. Dodatkowo nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej i rozprowadzić delikatnie za pomocą wykałaczki, tworząc esy-floresy. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Smacznego. 







You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia