środa, 16 stycznia 2013

Racuchy drożdżowe


Puszyste , delikatne , a zarazem pożywne drożdżowe racuchy dziś w moim menu .


Składniki :

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 jajka
2 dkg drożdży
2 łyżki oleju.

Wykonanie :

Drożdże rozmieszać z łyżką mąki i cukrem , rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka.
Mąkę wsypać do miski , zrobić zagłębienie, wlać pozostałe mleko, przysypać maka , wyłożyć na do rozprowadzone drożdże.
znów delikatnie przysypać mąką.
Pozostawić na ok pół godziny w ciepłym miejscu.

Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto.
Kłaść na patelnie niewielkie porcje i smażyć racuchy  .
Na oleju , lub na teflonowej patelni bez tłuszczu :)

Smacznego :)

Wystarczy posypać cukrem pudrem...

...lub skusić się na odrobinę konfitury - tutaj domowa konfitura z leśnych , czerwonych borówek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis