S

piątek, 6 marca 2015

Bułka drożdżowa z kakao

Bułka drożdżowa to  idealne ciasto do ciepłego kakao na śniadanko. 


Bułka drożdżowa z kakao










Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag margaryny
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Tłuszcz roztopić,przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlać go do jajek, dodać pozostałą mąkę, wyrabiać ciasto, tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając ,aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia. Po czym podzielić na dwie części rozwałkować na prostokąty:


Nadzienie:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Margarynę delikatnie podgrzać ,utrzeć z cukrem i kakao. Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę . Obie rolady zawinąć wokół siebie i włożyć do foremki. Posmarować mlekiem lub jajkiem i  odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 50 min.w 180°C







Pieczemy słodkie drożdżówki


14 komentarzy:

  1. Pyszne! Zapraszam do akcji drożdżówkowej ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta drożdżowe, już sam ich zapach jest cudowny :) Wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne bułka na śniadanie :) Pycha z kubkiem mleka.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna bułka. Zapraszam do nas http://niejestemzwyciezca.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna bułka, ja bym jeszcze orzechy dodała i by była dla mnie idealna, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułka wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam podobne ciasto z cynamonem ale nie wpadłam na pomysł aby dać kakao. Ale nic straconego, dzięki Twojemu przepisowi następne bułki drożdżowe będą z kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  8. super ale jakto zawijac zeby wygladalo tak ładnie? zawinąć rolady i jeszcze przeciać nozem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przecinałam nożem. Zawinęłam dwie rolady i splotłam je wokół siebie

      Usuń
  9. Jakie kakao użyć?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie kakao użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najzwyklejsze gorzkie kakao

      Usuń
    2. Właśnie wyjęłam z piekarnika! Super przepis! Najlepsze i najsmaczniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam! Na pewno będę tu zaglądać częściej po przepisy! :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)