sobota, 16 marca 2013

Wianek drożdżowy z serem

Wprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu , 
ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek 

Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole, 
a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów.



Proporcje na dwa wianki.

Ciasto:
* 1 szklanka letniego mleka
* 2 jajka
* 4 szklanki mąki pszennej
* 6 łyżek cukru
* 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
* 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
* szczypta soli

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia ,do podwojenia objętości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie :
* pół kg białego sera
* ok pół szklanki cukru (wg upodobań)
* skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty.
* 1 jajko

Wszystkie te składniki dokładnie utrzeć na gładką masę , najlepiej przy pomocy miksera.
Ew. można dodać inne ulubione aromaty.


Dodatkowo:
* 20 dkg rodzynek
* 1 jajko do posmarowania wianka


Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt ok 20 na 40 cm. Posmarować masą serową i posypać rodzynkami.
zwinąć w roladę a następnie złączyć brzegi formując okrąg. Ponacinać brzegi co 2-3 cm.



Posmarować rozmąconym jajkiem,
Delikatnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok pół godziny.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis