sobota, 20 kwietnia 2013

Małpi Chlebek


No cóż ... po zrobionym wczoraj ciachu zostały już tylko marne resztki.
Ale nie  ma się co dziwić , bo smakuje obłędnie.


Ciasta z cynamonem robiłam już oczywiście wcześniej , ale to bije wszystkie inne na głowę.

Puszyste , aromatyczne , słodkie (ale nie przesadnie)  .... po prostu PYSZNE !!!
Odrywane kolejno kulki kuszą niesamowicie.

Przepis wpadł mi ostatnio w oko w czasie oglądania programu Marty Stewart 
i pod taką nazwą właśnie tam gościł 



Składniki :

Ciasto:
1 szklanka mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
2 jajka
ok pół kg mąki
szczypta soli.

Ponad to :

1/4 kostki margaryny
szklanka cukru
4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie :

Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto .
Odstawić do wyrośnięcia.

Rozpuścić margarynę, Cukier wymieszać z cynamonem.
.


Z ciasta formować małe kuleczki , nie muszą być równe , ani idealnie foremne.



 Moczyć je w chłodnej margarynie i otaczać w mieszance cynamonowej


Kulki wrzucać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominem.








Nie ugniatać , ani nie układać ich specjalnie równo.
Kulki mają wypełnić mniej więcej połowę formy.

Piec ok 45 min w 180'C
 
Smacznego :)





1 komentarz:

  1. modle się aby mi wyszło i trochę przepis niedokładny ale mam nadzieje ze smak wszystko nadrobi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis