czwartek, 5 marca 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym

Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Daje bardzo dużo możliwości eksperymentowania i idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, które osobiście uwielbiam.
Tym razem postawiłam na dodatek żurawiny, którą wykorzystałam do przygotowania sosu. Jeśli jesteście również fanami mięsa ze słodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu.

Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 




 Składniki:
  • około 400 g polędwicy wieprzowej (1 duża polędwiczka)
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 łyżeczki kminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/5 szklanki wody lub białego wina
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy miodem oraz przyprawami.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso na patelnię i obsmażamy (na dużym ogniu) ze wszystkich stron. 
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, zależności od grubości polędwiczki.


Przygotowujemy sos. Masło roztapiamy na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę-suszoną i ze słoiczka , miód, wino, skórkę i sok z cytryny. Gotujemy  kilka minut, aż sos się lekko zredukuje.
Gotowe mięso wykładamy z piekarnika, odstawiamy  na 5 minut, a następnie pokrój na plastry. Mięso przekładamy na talerze i polewamy sosem.


1 komentarz:

  1. właśnie dzisiaj przygotowałam twoje danie na obiad dla teściów . TEŚĆ NIE MÓGŁ się nachwalić a teściowa zła że tak nie umie .

    OdpowiedzUsuń