Ostatnio chodzą za mną marchewki. Właściwie mnie prześladują. Gdzie się nie ruszę tam marchewki. Otwieram lodówkę, a tam marchewki! W trzech kolorach. W końcu tak mnie wkurzyły, że zrobiłam z nimi właśnie to ∇
Czipsy marchewkowe
Składniki (na 2 osoby):
- 1/4 kg marchewek średniej wielkości (najlepiej różnokolorowych, jak na zdjęciach)
- 1 łyżeczka przyprawy sumak
- 1 łyżeczka mielonej kolendry (przyprawy)
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kminu rzymskiego
- 1 mała cytryna
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo prażone orzechy laskowe (opcjonalnie)
- rodzynki (opcjonalnie)
- Zebrać razem wszystkie składniki.
-
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni.
- Obrać marchewki i pokroić po przekątnej na wąskie plastry (o grubości do 0.5 cm i długości 4-6 cm).
- W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy, oliwę, zetrzeć na całość skórkę z cytryny (użyć tarki typu zester) i dokładnie wymieszać; dodać marchewkę i dokładnie wymieszać z marynatą; odstawić na 20 minut.
- Na dużej blasze do pieczenia (można wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem) ułożyć na płasko marchewkę w równych odstępach; piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut (marchewki powinny się skurczyć i przybrązowić na zewnątrz, ale nie być spalone); odstawić na bok i ostudzić.
- Wymieszać w miseczce razem z prażonymi orzechami laskowymi i rodzynkami; podawać jako przystawkę lub snack.
Gotowe.
To read this in English click here: When life gives you carrots you make roasted chips
Kliknij na zdjęcia poniżej:
Fajna, zdrowa przystawka! Kusi kolorami! 🙂