niedziela, 14 kwietnia 2013

Kokosowe curry z groszkiem wg Buni


Najprostsze curry jakie robię. Jak się ma podstawowe przyprawy kuchni tajskiej czy indyjskiej  to starczy 15 minut. Jednego tylko nie rozumiem czemu w tym przepisie ( w wersji oryginalnej też ) pojawia się groszek ? Czy to warzywo tamtego regionu czy też po prostu Brytyjczycy , którzy pokochali swego czasu curry na zabój dołożyli groszek .Zresztą zupełnie nie ma to znaczenia . Potrawa smaczna - każdy doprawia po swojemu i to się liczy.



Czas: 15 - 20  minut

Składniki :

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 liście limonki Kafir
szczypta soli do smaku
szczypta brązowego cukru nie rafinowanego do smaku
1 goździk
plaster pomarańczy
plaster cytryny
1/2 szklanki konserwowego groszku
1/2 szklanki mleka lub śmietanki kokosowej
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Pierś z kurczaka umytą i osuszoną pokroić w średnią kostkę.



Posypać curry , kurkumą , szczypta soli. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać wcierając przyprawy w mięso.


W rondlu rozgrzać pozostały olej z masłem. Wrzucić listki Kafiru, goździk, plastry pomarańczy i cytryny i chwilę smażyć.


Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano.



Wlać śmietankę ( mleczko ) kokosową i wsypać wiórki kokosowe. Gotować 5 minut na sporym gazie tak by część płynu odparowała.

Wyjąć liście Kafiru, pomarańcz, cytryną i goździk.
Dodać odsączony groszek. Doprawić do smaku solą i cukrem.



Podawać z ryżem lub chlebkiem naan posypane usiekana kolendrą lub natką pietruszki .

Brak komentarzy: