Pracochłonne
ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu
kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu obrać drobne kawałki mięsa i
zrobić farsz , a potem lepić pierożki.
Czas
: 2,5 godziny
Składniki
:
Na rosół :
1 kg
tzw. porcji rosołowej czyli tego co zostanie po wycięciu piersi i udek z dużego
kurczaka
1
,,pałka" ze skrzydła indyka
2 skrzydełka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
3
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera wielkości użytej pietruszki
1/2
pora
1
cebula
1
suszony grzybek ( mały)
1
goździk
gałązka
lubczyku
maggi
w płynie do smaku
sól
do smaku
6
szklanek wody
1
łyżka usiekanego tymianku do posypania
Na pierożki:
3/4 szklanki mięsa z rosołu
1/2 szklanki mąki + do podsypywania
1/4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki usiekanego świeżego tymianku
szczypta mielonego pieprzu
szczypta soli
Mięso ( korpus) umyć i podzielić na kawałki .Dołożyć
,,pałkę" z indyka i skrzydełka.
Obrać
i umyć warzywa . Opiec na suchej patelni
na rumiano.
Wrzucić
do garnka mięso, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą.
Dodać 1/4 łyżeczki soli. Zagotować . Odszumować.
Zmniejszyć gaz i gotować przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,,
)*
Wyjąć mięso i warzywa ** .
Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 4
szklanek) .
Doprawić
maggi .Podzielić na połowę - jedna będzie podana jako rosół z pierożkami dla 2
osób, druga część na potem na inną zupę,***
Odłożyć
,,pałkę" ze skrzydła indyka na inne danie.****
Obrać
z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry i chrząstki odrzucić). Zmiksować . Doprawić
usiekanym tymiankiem i mielonym pieprzem.
Do
pół szklanki mąki ze szczyptą soli wlać
wrzątek i zaparzyć ją.
Wyrobić podsypując mąka w miarę potrzeby.
Ciasto
rozwałkować. Wycinać kieliszkiem do jajek.
Nakładać farsz i zlepiać pierożki (
z tej porcji wyszło mi 40 małych pierożków
- resztę farszu zostawić
do naleśników ).
Gotować
w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.
Wyjmować
łyżka cedzakową i układać na talerzach .Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno
usiekanym tymiankiem.
* Gdyby woda za mocno odparowywała
uzupełniać wrzątkiem.
** Z warzyw robię sałatkę.
**
Połowę rosołu
wykorzystuję na inna zupę lub bulion do popicia podany z naleśnikami z reszta farszu od pierożków ( dodaję podsmażoną cebulkę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz