Dania obiadowe/ Makarony

Rotolo ze szpinakiem i serem feta

Rotolo ze szpinakiem i serem feta

Pomysł na zawijany makaron lasagne o nazwie Rotolo, natknęłam się jakiś czasu w internecie. Tak mi się spodobał sposób jego podania, że postanowiłam przygotować go w domu. Zawijane roladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda bardzo efektownie i elegancko.

Rotolo ze szpinakiem i serem feta

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -17 płatów makaronu lasagne
  • -2 opakowania szpinaku (łącznie 900 g)
  • -4 ząbki czosnku
  • - kostka sera feta
  • -pieprz
  • -łyżeczka tymianku
  • Sos pomidorowy:
  • -2 puszki pomidorów krojonych
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka oregano i bazylii
  • -ząbek czosnku
  • -szczypta cukru

Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy płaty makaronu i gotujemy je około 3-4 minuty. Wyjmujemy, układamy oddzielnie (uważając aby się nie skleiły).

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekane ząbki czosnku, smażymy przez 30 sekund. Następnie dodajemy szpinak i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut (do momentu aż szpinak będzie miękki i odparuje z niego woda). Studzimy i mieszamy z rozdrobnionym serem feta. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem.

Ugotowany makaron smarujemy łyżką szpinaku, zwijamy ściśle w roladkę (zaczynając od krótszego boku). Przecinamy ją na pół.

Sos pomidorowy:

Pomidory z puszki przekładamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz, drobno posiekany czosnek, oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Gorący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim roladki. Wierzch posypujemy startym serem żółtym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    26 lutego 2015 at 17:46

    Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję!

  • Reply
    Marzena
    26 lutego 2015 at 18:13

    Martuś rewelacyjne danie, pyszności i badzo ciekawy przepis 🙂

    • Reply
      Marta
      27 lutego 2015 at 04:33

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    ania
    26 lutego 2015 at 21:35

    Genialny pomysł na danie 🙂 Oczarował mnie 🙂

    • Reply
      Marta
      27 lutego 2015 at 04:45

      Moich domowników również oczarował 🙂 Wszystkim bardzo smakowało 🙂

  • Reply
    Z Majeczką w kuchni
    27 lutego 2015 at 10:57

    Ale pyszności zrobiłaś, coś dla mnie, uwielbiam szpinak

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    27 lutego 2015 at 16:12

    Bardzo podoba mi się to danie, prezentuje się świetnie, a jak pysznie musi smakować 🙂

    • Reply
      Marta
      6 marca 2015 at 05:15

      Danie wszystkim bardzo smakowało 🙂 Super pomysł by zaskoczyć swoich gości 😉

  • Reply
    Łucja
    27 lutego 2015 at 22:25

    Bardzo podoba mi się tak podany makaron 🙂

  • Reply
    Michalina
    28 lutego 2015 at 19:48

    Wygląda pysznie! Jestem przekonana, że tak samo smakuje 😉

    • Reply
      Marta
      6 marca 2015 at 05:16

      Smakuje wyśmienicie 🙂

  • Reply
    mojamalakuchnia
    1 marca 2015 at 17:44

    wygląda naprawdę apetycznie. taki makaron musi być pyszny : )

  • Reply
    cookiemonster
    17 kwietnia 2015 at 14:06

    Pychotka ! Wygląda jak z Pizz hut 🙂 Pyszności 🙂

    • Reply
      Marta
      21 kwietnia 2015 at 12:19

      Dziękuję 😉

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.