Jajka na śniadanie, w zasadzie nie podlegają dyskusji w moim domu.
Przygotowuję je, na różne sposoby tak, aby nie poprzestać na podstawie, jaką jest jajecznica.
Dzisiaj proponuję omlet, pyszny, kremowy i delikatny.
A już na sobotnie śniadanie mam zamówienie na jajka faszerowane wędzonym łososiem :)
SKŁADNIKI:
2 jajka
sól
pieprz
zioła prowansalskie
3-4 suszone pomidory
1/4 sera Camembert
3-4 zielone oliwki
posiekany szczypiorek
olej z zalewy suszonych pomidorów
1/4 sera Camembert
3-4 zielone oliwki
posiekany szczypiorek
olej z zalewy suszonych pomidorów
A jak to zrobić:
Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z
dodatkiem soli i pieprzu i ziół prowansalskich, aż powstanie piana.
Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty.
Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty.
Pomidory i ser kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną.
Chwilę smażymy zagarniając masę z brzegów patelni do środka i dodajemy szczypiorek, pomidory i ser.
Podczas
smażenia ciągle zagarniamy widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do
środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta.
Gdy omlet będzie już dobrze odchodził od patelni, energicznym ruchem przewrócić go na drugą stronę na około minutkę.
Gdy omlet będzie już dobrze odchodził od patelni, energicznym ruchem przewrócić go na drugą stronę na około minutkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz