Kruche ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki):
- 4 żółtka
- 40 g cukru
- 200 g mąki
- 130 g masła
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki.
Nadzienie:
- ok. 0,5 kg jabłek
- 3 łyżki miodu
- 1 – 2 łyżeczki cynamonu
- łyżka masła
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód i cynamon i jeszcze chwilkę dusimy.
Żurawina (w formie dżemu lub suszona)
Pianka:
- 4 białka
- 150 g cukru
- można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej
Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną.
Wykonanie:
Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być krucha z wierzchu (u mnie niestety coś poszło nie tak i wyszła zbyt miękka).