Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą

DSCF0536

Kruche ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki):

  • 4 żółtka
  • 40 g cukru
  • 200 g mąki
  • 130 g masła

Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki.

Nadzienie:

  • ok. 0,5 kg jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 – 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód i cynamon i jeszcze chwilkę dusimy.

Żurawina (w formie dżemu lub suszona)

Pianka:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej

Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną.

Wykonanie:

Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być krucha z wierzchu (u mnie niestety coś poszło nie tak i wyszła zbyt miękka).DSCF0534

Dodaj komentarz