poniedziałek, 23 lutego 2015

Kapuśniak rosołowy z drobiowymi pulpecikami

Bardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego.




Czas: 1,5 godziny

Składniki:

1 mała ćwiartka białej kapusty ( jak przy włoszczyźnie )
3 średnie ziemniaki
1 duża marchew
1/2 średniej pietruszki
kawałek selera ( wielkości użytej pietruszki)
1/2 białej części pora
2 liście laurowe
2 liście lubczyku
2 ziela angielskie
2 jagody jałowca
6 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( 30 % )
15 dag mielonego z drobiu
1 ćwiartka kurczaka ( najlepiej udko )
mąka do oprószenia
1 pełna łyżka ziaren kminku
kminek mielony do smaku
8 szklanek wody
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa do zup w płynie
natka pietruszki do posypania

Obrać i umyć warzywa i ziemniaki.
Kapustę pokroić w grube kawałki. Ziemniaki w kostkę.
Por usiekać w pół plasterki , a resztę warzyw pokroić w grubszą ,, julienkę ,,.
Udko przekroić na pół.
Włożyć wszystko do garnka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( liść laurowy, pieprz ziarnisty, jałowiec, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kminek ziarnisty , lubczyk ).
Wlać łyżkę przyprawy do zup w płynie.
Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę.
Wyjąć ugotowane mięso z kurczaka ( użyć je na inne danie n. obsmażane- panierowane - np. Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem  ).
  
Mielone mięso doprawić mielonym kminkiem i przyprawą do zup.
Utoczyć małe pulpeciki i obtoczyć je w mące.
Wrzucać na gotującą się zupę i gotować całość ok. 20 minut.
Doprawić do smaku koncentratem, mielonym pieprzem i ulubioną przyprawą do zup w płynie.
Odstawić na godzinę by zupa się ,, przegryzła,,.

Podawać posypany usiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

agatek pisze...

Brzmi smakowicie :) Pozdrawiam