Składniki:
Na ciasto:
- 115 g cukru
- 115 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 180 g zmielonych migdałów
- 4 łyżki maku
- starta skórka i sok z dwóch cytryn
- 125 g mąki pszennej
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na syrop cytrynowy:
- 100 g cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając.
Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą.
Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut.
W celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem
Ciasto nie należy do najbardziej efektownych, ale zdecydowanie nadrabia smakiem!
.
Mmm, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuń