poniedziałek, 23 lutego 2015

Ciasto cytrynowe z makiem


Składniki:


Na ciasto:



- 115 g cukru 
- 115 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 180 g zmielonych migdałów
- 4 łyżki maku 
- starta skórka i sok z dwóch cytryn 
- 125 g mąki pszennej 
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Na syrop cytrynowy:

- 100 g cukru 
- 6 łyżek soku z cytryny


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. 
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. 
Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą. 
Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut.
W celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. 
Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem


Ciasto nie należy do najbardziej efektownych, ale zdecydowanie nadrabia smakiem!








.

1 komentarz: