Przeszukaj blog...

poniedziałek, 5 maja 2014

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki kojarzą nam się najczęściej z dzieciństwa jako słodka przekąska. Dzisiaj przedstawię trochę inną odsłonę naleśnika, bowiem naleśnik ze szpinakiem z sosem beszamelowym.

Sos beszamelowy to popularny dodatek do zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę.





SKŁADNIKI:

200 g mąki
200 ml mleka 2,5%
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta soli

pół opakowania mrożonego szpinaku liście ( ewentualnie rozdrobniony) lub ok. 200 g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
łyżka masła
3-5 łyżek mleka
szczypta soli i pieprzu

3 łyżki masła
5 łyżek mąki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu i pół szczypty soli

opcjonalnie:
1 pomidor
pół ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe
1/3 sałaty lodowej lub masłowej
oliwa z oliwek


KROK 1

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

1) do miski wsypać wszystkie składniki na naleśniki i wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji.






2) na rozgrzana patelnię kolejno partiami wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy

?Kiedy smażąc naleśnika przewrócić go na drugą stronę?

Kiedy na smażonym naleśniku zauważymy pęcherzyki powietrza, a naleśnik podważony szpatułką z łatwością "odchodzi" od patelni :)


KROK 2

Przygotowanie szpinaku:

1) czosnek obrać i drobno pokroić

aby ułatwić sobie obranie czosnku płaską częścią noża należy czosnek zgnieść, jak ukazuje zdjęcie obok :)




2) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i je roztapiamy, następnie cały czas mieszając chwile podsmażamy czosnek

drobno pokrojony czosnek ma tendencje do przypalania się, jeśli nam się to przydarzy niestety czynność trzeba powtórzyć



3) na podsmażony czosnek dodajemy szpinak i ciągle mieszając smażymy dopóki liście nie będą "rozmiękłe" po czym dodajemy mleko i jeszcze chwilę mieszając zdejmujemy z gazu

jeśli posiadamy mrożony szpinak odpowiednio wcześniej musimy go rozmrozić i odsączyć z niego wodę

jeśli posiadamy świeży szpinak typu baby odpowiednio wcześniej trzeba go przepłukać aby pozbyć się ewentualnych ziarenek ziemi


KROK 3

Przygotowujemy sos beszamelowy:

1) w rondelku rozpuszczamy masło po czym dodajemy mąkę i mieszamy, dopóki składniki się nie połączą i powstaną nam grudki














2) dodajemy mleko i mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i zgęstnieje

jeśli widzimy, że sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka

solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku





KROK 4

Nadziewamy naleśniki:

1) na usmażone naleśniki układamy szpinak po czym zawijamy w rulonik

2) zawinięte ruloniki naleśnika kroimy na pół, po czym każde z połówek przekrawamy jeszcze na pół



KROK 5

Przygotowanie sałatki pod naleśniki:

1) sałatę rwiemy na małe kawałki wprost na talerz na który będzie podany naleśnik, następnie koimy pomidora i ogórka w kostkę i kładziemy na sałatę, polewamy oliwą z oliwek

2) na środku sałatki lejemy sos beszamelowy



KROK 6

W okół sosu układamy pokrojone naleśniki "farszem do góry"






SMACZNEGO!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz