Sos beszamelowy to popularny dodatek do zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę.
SKŁADNIKI:
200 g mąki
200 ml mleka 2,5%
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta soli
pół opakowania mrożonego szpinaku liście ( ewentualnie rozdrobniony) lub ok. 200 g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
łyżka masła
3-5 łyżek mleka
szczypta soli i pieprzu
3 łyżki masła
5 łyżek mąki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu i pół szczypty soli
opcjonalnie:
1 pomidor
pół ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe
1/3 sałaty lodowej lub masłowej
oliwa z oliwek
KROK 1
1) do miski wsypać wszystkie składniki na naleśniki i wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji.
2) na rozgrzana patelnię kolejno partiami wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy
?Kiedy smażąc naleśnika przewrócić go na drugą stronę?
Kiedy na smażonym naleśniku zauważymy pęcherzyki powietrza, a naleśnik podważony szpatułką z łatwością "odchodzi" od patelni :)
KROK 2
Przygotowanie szpinaku:
1) czosnek obrać i drobno pokroić
aby ułatwić sobie obranie czosnku płaską częścią noża należy czosnek zgnieść, jak ukazuje zdjęcie obok :)
2) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i je roztapiamy, następnie cały czas mieszając chwile podsmażamy czosnek
drobno pokrojony czosnek ma tendencje do przypalania się, jeśli nam się to przydarzy niestety czynność trzeba powtórzyć
3) na podsmażony czosnek dodajemy szpinak i ciągle mieszając smażymy dopóki liście nie będą "rozmiękłe" po czym dodajemy mleko i jeszcze chwilę mieszając zdejmujemy z gazu
jeśli posiadamy mrożony szpinak odpowiednio wcześniej musimy go rozmrozić i odsączyć z niego wodę
jeśli posiadamy świeży szpinak typu baby odpowiednio wcześniej trzeba go przepłukać aby pozbyć się ewentualnych ziarenek ziemi
KROK 3
Przygotowujemy sos beszamelowy:
1) w rondelku rozpuszczamy masło po czym dodajemy mąkę i mieszamy, dopóki składniki się nie połączą i powstaną nam grudki
2) dodajemy mleko i mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i zgęstnieje
jeśli widzimy, że sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka
solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku
KROK 4
Nadziewamy naleśniki:
1) na usmażone naleśniki układamy szpinak po czym zawijamy w rulonik
2) zawinięte ruloniki naleśnika kroimy na pół, po czym każde z połówek przekrawamy jeszcze na pół
KROK 5
Przygotowanie sałatki pod naleśniki:
1) sałatę rwiemy na małe kawałki wprost na talerz na który będzie podany naleśnik, następnie koimy pomidora i ogórka w kostkę i kładziemy na sałatę, polewamy oliwą z oliwek
2) na środku sałatki lejemy sos beszamelowy
KROK 6
W okół sosu układamy pokrojone naleśniki "farszem do góry"
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz