Przeszukaj blog...

wtorek, 26 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

SKŁADNIKI: 


  • 1 średniej wielkości cukinia
  • ok. 30 dkg. mięsa mielonego
  • 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego)
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


KROK 1


cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ

posolić i pozostawić na ok 15-20 minut, aby cukinia oddała nadmiar goryczy

przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć



KROK 2







cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę












KROK 3

cebulę zeszklić na oleju
dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary
dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody
posolić, popieprzyć
przyprawić słodką oraz ostrą papryką



KROK 4

nafaszerować wcześniej przygotowanym mięsem cukinię i wstawić do piekarnika, dopóki cukinia nie stanie się miękka

wyjąć, obłożyć cukinię serem i ponownie wstawić do piekarnika, dopóki ser się nie roztopi

podawać gorące




SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. PYSZNE MUSIAŁO BYĆ !!!

    ;-)
    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA

    SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń