Przeszukaj blog...

wtorek, 20 stycznia 2015

Chińskie paski schabu

Jeszcze do nie dawna "stworzenie" potrawy made in china (bo nawet nie myślałam, że to co uda mi się stworzyć będę mogła nazwać gotowaniem ;)) wydawało mi się abstrakcyjne.
Wok! Moje odkrycie poprzedniego roku! a dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!!

Paski Schabu na sposób chiński:

SKŁADNIKI:

30 dkg schabu wieprzowego
pół czerwonej papryki
1 marchewka
1 ostra papryczka chili
"garść" pędów bambusa w zalewie
"garść" chińskich grzybów "mun"
około 5 łyżek sosu sojowego
mąka ziemniaczana (ok. 3 łyżki)
2 ząbki czosnku
pół opakowania makaronu sojowego




KROK 1:

Podstawą jest przygotowanie składników, w tym wypadku pokrojenie wszystkiego w bardzo cienkie paski

Grzybki mun (tzw. uszatki :))można kupić w sklepie za około 4 zł, wcześniej należy je namoczyć około 20 minut w ciepłej wodzie aby się "rozwinęły", a dopiero następnie pokroić w paski


W przypadku marchewki polecam obierać ją "obieraczką" do warzyw, a dopiero następnie kroić w paski

Z papryczki chili wydrążyłam nasiona i bardzo drobno pokroiłam

Do kubeczka wsypałam mąkę ziemniaczaną, którą rozrobiłam z 6 łyżkami wody. Po chwili tworzy się zawiesina, którą przed dodaniem do dania należy "rozmącić"

KROK 2

Przygotowanie makaronu sojowego:

Makaron zalać wrząca wodą, a następnie odsączyć


KROK 3


Na rozgrzany wok wlać około 4 łyżek oleju, gdy olej będzie dostatecznie nagrzany wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie po kolei wrzucać składniki od najtwardszych i potrzebujących najdłużej się smażyć, cały czas mieszając; w tym przypadku kolejność wygląda następująco:

1. schab
2. marchewka i papryka
3. grzybki, bambus, chili


Smażenie całości trwa nie dłużej niż 7 minut, po tym czasie wlewamy sos sojowy a następnie roztwór z mąki ziemniaczanej i wody i nim regulujemy gęstość sosu jaki się wytworzy.

Jeśli w trakcie smażenia składniki za bardzo przywierają do woka polecam podlać gorącą wodą (gorącą - aby temperatura smażenia się nie obniżyła)

Makaronem można wymieszać z daniem bezpośrednio na woku, zaraz po zdjęciu potrawy z gazu, lub z obok (jeśli się go przygotowało równocześnie lub zaraz po przyrządzeniu pasków aby nie był za zimny:))

SMACZNEGO!!!


Ilość: 2 osoby
Koszt: 15 zł




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz