Jeszcze do nie dawna "stworzenie" potrawy made in china (bo nawet nie myślałam, że to co uda mi się stworzyć będę mogła nazwać gotowaniem ;)) wydawało mi się abstrakcyjne.
Wok! Moje odkrycie poprzedniego roku! a dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!!
Paski Schabu na sposób chiński:
SKŁADNIKI:
30 dkg schabu wieprzowego
pół czerwonej papryki
1 marchewka
1 ostra papryczka chili
"garść" pędów bambusa w zalewie
"garść" chińskich grzybów "mun"
około 5 łyżek sosu sojowego
mąka ziemniaczana (ok. 3 łyżki)
2 ząbki czosnku
pół opakowania makaronu sojowego
KROK 1:
Podstawą jest przygotowanie składników, w tym wypadku pokrojenie wszystkiego w bardzo cienkie paski
Grzybki mun (tzw. uszatki :))można kupić w sklepie za około 4 zł, wcześniej należy je namoczyć około 20 minut w ciepłej wodzie aby się "rozwinęły", a dopiero następnie pokroić w paski
W przypadku marchewki polecam obierać ją "obieraczką" do warzyw, a dopiero następnie kroić w paski
Z papryczki chili wydrążyłam nasiona i bardzo drobno pokroiłam
Do kubeczka wsypałam mąkę ziemniaczaną, którą rozrobiłam z 6 łyżkami wody. Po chwili tworzy się zawiesina, którą przed dodaniem do dania należy "rozmącić"
KROK 2
Przygotowanie makaronu sojowego:
Makaron zalać wrząca wodą, a następnie odsączyć
KROK 3
Na rozgrzany wok wlać około 4 łyżek oleju, gdy olej będzie dostatecznie nagrzany wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie po kolei wrzucać składniki od najtwardszych i potrzebujących najdłużej się smażyć, cały czas mieszając; w tym przypadku kolejność wygląda następująco:
1. schab
2. marchewka i papryka
3. grzybki, bambus, chili
Smażenie całości trwa nie dłużej niż 7 minut, po tym czasie wlewamy sos sojowy a następnie roztwór z mąki ziemniaczanej i wody i nim regulujemy gęstość sosu jaki się wytworzy.
Jeśli w trakcie smażenia składniki za bardzo przywierają do woka polecam podlać gorącą wodą (gorącą - aby temperatura smażenia się nie obniżyła)
Makaronem można wymieszać z daniem bezpośrednio na woku, zaraz po zdjęciu potrawy z gazu, lub z obok (jeśli się go przygotowało równocześnie lub zaraz po przyrządzeniu pasków aby nie był za zimny:))
SMACZNEGO!!!
Ilość: 2 osoby
Koszt: 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz