SKŁADNIKI:
2 pęczki zielonych szparag
kilka plastrów szynki parmeńskiej
100g masła
2 żółtka
połowa cytryny
sól, pieprz
opcjonalnie: gałka muszkatołowa
KROK 1:
Szparagi dokładnie umyć
Usunąć łykowate końce
Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą
Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente)
KROK 2:
Przygotowanie sosu holenderskiego:
Do miseczki wrzucić 2 żółtka
Wycisnąć sok z cytryny
Umieścić miseczkę nad wrzątkiem i stopniowo dodając sklarowane masło (masło wcześniej podgrzane i usunięte z piany, która się na nim wytwarza podczas ogrzewania) ucierać sos za pomocą trzepaczki
Kiedy sos osiągnie już odpowiednią konsystencję (nie za rzadki i nie za
gęsty) posolić, popieprzyć, opcjonalnie dodać gałkę muszkatołową.
KROK 3:
Plastry szynki przekroić na pół
Owinąć każdego szparaga pojedynczym plastrem.
Ułożyć na talerzu i polać sosem.
SMACZNEGO!!!
Ilość: 2 osoby
Koszt: 15 złotych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz