Przeszukaj blog...

czwartek, 22 stycznia 2015

Szparagi z sosem holenderskim

SKŁADNIKI: 

2 pęczki zielonych szparag
kilka plastrów szynki parmeńskiej
100g masła
2 żółtka
połowa cytryny
sól, pieprz
opcjonalnie: gałka muszkatołowa









KROK 1:



Szparagi dokładnie umyć

Usunąć łykowate końce

Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą

Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente)





KROK 2:

 Przygotowanie sosu holenderskiego:

Do miseczki wrzucić 2 żółtka

Wycisnąć sok z cytryny

Umieścić miseczkę nad wrzątkiem i stopniowo dodając sklarowane masło (masło wcześniej podgrzane i usunięte z piany, która się na nim wytwarza podczas ogrzewania)  ucierać sos za pomocą trzepaczki





Kiedy sos osiągnie już odpowiednią konsystencję (nie za rzadki i nie za gęsty) posolić, popieprzyć, opcjonalnie dodać gałkę muszkatołową.






KROK 3:

Plastry szynki przekroić na pół

Owinąć każdego szparaga pojedynczym plastrem.

Ułożyć na talerzu i polać sosem.



SMACZNEGO!!!


Ilość: 2 osoby
Koszt:  15 złotych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz