Szybka zupa cebulowa to idealna potrawa na zimowe, chłodne wieczory :):)
SKŁADNIKI:
1 litr bulionu warzywnego (wersja dla zabieganych: z kostki rosołowej :))
1 kg cebuli
sól, pieprz, kminek
4 łyżki oleju
4 kromki czerstwego chleba
4 plastry sera żółtego
KROK 1:
Cebulę siekamy w tzw. "piórka"
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy mieszając od czasu do czasu by cebula nie przywierała do patelni, dopóki nie stanie się miękka
KROK 2:
Cebulę przesypujemy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut
KROK 3:
Przygotowujemy grzanki; kroimy kromki chleba na mniejsze kawałki, kładziemy ser i wstawiamy do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści.
Gorącą zupę przekładamy na talerz, układamy na wierzch grzanki z roztopionym serem.
SMACZNEGO!!!
Ilość: 2 osoby
Koszt: 10 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz