Przeszukaj blog...

czwartek, 22 stycznia 2015

Szybka zupa cebulowa

Szybka zupa cebulowa to idealna potrawa na zimowe, chłodne wieczory :):)



SKŁADNIKI:

1 litr bulionu warzywnego (wersja dla zabieganych: z kostki rosołowej :))
1 kg cebuli
sól, pieprz, kminek
4 łyżki oleju
4 kromki czerstwego chleba
4 plastry sera żółtego

 KROK 1:

Cebulę siekamy w tzw. "piórka"

 Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy mieszając od czasu do czasu by cebula nie przywierała do patelni, dopóki nie stanie się miękka

 KROK 2:

Cebulę przesypujemy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut


KROK 3:

Przygotowujemy grzanki; kroimy kromki chleba na mniejsze kawałki, kładziemy ser i wstawiamy do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści.


Gorącą zupę przekładamy na talerz, układamy na wierzch grzanki z roztopionym serem.


SMACZNEGO!!!


Ilość: 2 osoby
Koszt: 10 zł



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz