SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
2 cebule
1 czerwona papryka
100 ml czerwonego wytrawnego wina
garść suszonych grzybów
łyżka mąki pszennej
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
KROK 1:
Mięso popieprzyć, oprószyć dokładnie mąką
KROK 2:
Na wolnym ogniu, w około 300 ml wody gotować grzyby przez około 20 minut
KROK 3:
Na rozgrzaną brytfankę lub patelnię wlać około 3 łyżki oleju
Podsmażyć dokładnie mięso z obydwóch stron, po około 5 minutach podlać winem
Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami
Dusić pod przykryciem ok 1 h
Zagęszczanie sosu:
W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania.
KROK 4:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę
Cebulę przekroić na pół i oddzielić ręcznie poszczególne warstwy
Warzywa pokropić oliwą z oliwek, grillować na patelni grillowej około 10 min (warzywa powinny być lekko twarde)
Przygotować sos: w około 1oo ml oliwy z oliwek rozprowadzić zioła prowansalskie (około 1-2 łyżki).
Warzywa polać sosem bezpośrednio na talerzach.
SMACZNEGO!!!
Ilość: 2 osoby
Koszt: ok. 18 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz