SKŁADNIKI:
0,5 kg wątróbek drobiowych
2 cebule
garść migdał (w płatkach lub słupkach)
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml mleka
sól, pieprz
KROK 1:
wątróbkę dokładnie umyć, osuszyć, usunąć "błonki"
zalać mlekiem i odstawić na około 0,5 h
Cebulę oczyścić i pokroić w piórka
Na suchej rozgrzanej patelni podprażyć płatki migdał
(dzięki takiemu "zabiegowi" staną się chrupkie i bardziej aromatyczne :))
KROK 2:
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka
Podlać "chlustem wina", dzięki czemu cebula troszkę zmięknie i nabierze winnego smaku
Wątróbkę odsączyć z mleka, dodać do podsmażonej cebulki
Smażyć około 20 minut na średnim ogniu, podlewając delikatnie winem
Na końcu, po zdjęciu z gazu posolić i popieprzyć do smaku, posypać uprażonymi płatkami migdał
SMACZNEGO!!!
Koszt: 10 zł
Ilość: 3 osoby
Wygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń