Przeszukaj blog...

poniedziałek, 9 lutego 2015

Wątróbka z migdałami

SKŁADNIKI:

0,5 kg wątróbek drobiowych
2 cebule
garść migdał (w płatkach lub słupkach)
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml mleka
sól, pieprz






KROK 1:



wątróbkę dokładnie umyć, osuszyć, usunąć "błonki"
zalać mlekiem i odstawić na około 0,5 h





Cebulę oczyścić i pokroić w piórka






Na suchej rozgrzanej patelni podprażyć płatki migdał
(dzięki takiemu "zabiegowi" staną się chrupkie i bardziej aromatyczne :))





KROK 2:

Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka

Podlać "chlustem wina", dzięki czemu cebula troszkę zmięknie i nabierze winnego smaku



Wątróbkę odsączyć z mleka, dodać do podsmażonej cebulki

Smażyć około 20 minut na średnim ogniu, podlewając delikatnie winem

Na końcu, po zdjęciu z gazu posolić i popieprzyć do smaku, posypać uprażonymi płatkami migdał




SMACZNEGO!!!


Koszt: 10 zł
Ilość: 3 osoby

1 komentarz: