wtorek, 17 lutego 2015

Pierogi leniwe z guacamole




Guacamole:

- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- pół małej cebuli
- 2 łyżki świeżej kolendry
- pół ostrej papryki ( może być bez jeżeli nie lubimy ostrego jedzenia)
- sól i pieprz do smaku



Ciasto na leniwe:
- 450 g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej (plus ok garści do posypania powierzchni roboczej)
- łyżeczka soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki na guacamole zmiksować na gładką masę.
Na stolnicy lub czystym blacie kuchennym rozdrobnić twaróg przepuszczając go między palcami. Dodać jajko, mąkę i sól. Ugnieść na jednolitą masę.
Do ciasta dodać guacamole i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się klei dodać mąki wedle potrzeb.
Ciasto uformować w wałki i podzielić skośnie na kawałki wielkości ok. 2 cm.
Leniwe gotować we wrzącej wodzie przez ok 5 min do wypłynięcia na powierzchnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz