Składniki:
Na spód:
- 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych ( 2x200 g)
- 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych ( 2x200 g)
- pół kostki masła
Na nadzienie:
- 125 g cukru
- 125 g cukru
- 250 ml śmietany 30 %
- 3-4 małe dojrzałe banany
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 300 ml śmietany 30 %
- 3-4 małe dojrzałe banany
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 300 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko".
Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić.
Pokrojone w plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz