czwartek, 19 lutego 2015

Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników



Składniki:


Na spód:

- 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych ( 2x200 g)
- pół kostki masła


Na nadzienie:

- 125 g cukru
- 250 ml śmietany 30 % 
- 3-4 małe dojrzałe banany
- sok wyciśnięty z 1 cytryny 
- 300 ml śmietany 30 %


Wykonanie:

Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko".
Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić.
Pokrojone w plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz