poniedziałek, 17 października 2011

Szarlotka mojej babci

ciasto:

  • 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki
  • 25 dkg margaryny- cała kostka
  • 0,5-1 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 22%
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 2kg jabłek
  • 0,5 szklanki wytrawnego wina
  • 1 mała łyżeczka masła
  • cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie
Przygotowanie:
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę.
  • Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło. 
  • Ciasto należy podzielić na dwie części w proporcji 3/4-1/4. Większą porcją wyklejamy blachę- może być prostokątna jak i tortownica. Jabłka wykładamy na spód. Do reszty ciasta dosypujemy 3-4 łyżki grubo ziarnistego cukru- białego, brązowego lub cynamonowego jeśli taki macie i zcieramy na tarce na wierzch ciasta. Powstanie pyszna kruszonka.
  • Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180*C, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz