niedziela, 13 listopada 2011

Ciasto Dyniowe

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży
  • cukier waniliowy
  • cukier do smaku w ilości jaką lubicie
  • 4-5 łyżek oleju
  • 8 łyżek dyni
  • 1 kg mąki

Przygotowanie:

  • Dynię, a właściwie miąższ- należy go wyskrobać łyżka, należy podsmażyć z odrobiną cukru i cukrem waniliowym na oleju. Po czym wystudzić. 
  • Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajmy drożdże i odrobinę maki- odstawiamy do wyrośnięcia. 
  • Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny.
To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe jest pyszne z dżemem:)
zwłaszcza śliwkowym.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz