piątek, 14 czerwca 2013

Truskawkowy filecik

Składniki
na 2 porcje:
  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 0,5 szkl wytrawnego białego wina
  • kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk
  • łyżka brązowego cukru
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
  • piersi myjemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki
  • truskawki myjemy, kroimy w plasterki
  • wstawiamy wodę na ryż
  • oliwę podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej kurczaka
  • na drugiej patelni z odrobiną wody karmelizujemy cukier, wlewamy wino, gotujemy
  • kurczaka kroimy w plasterki i obsmażamy je z dwóch stron na złoty kolor
  • do wina wrzucamy truskawki, podgrzewamy. 
  • na talerzu układamy piramidki z plasterków kurczaka przełożone plasterkami truskawek.
  • serwujemy z ryżem

P.S
aby urozmaicić sposób podania, ryż można nałożyć do niewysokich szklanek i tak uformowany przełożyć na talerz:)
smacznego!!