sobota, 13 lipca 2013

Domowe hamburgery

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano
  • 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego
  • szczypiorek zamiast cebuli
  • 4 bułki sezamowe
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • sałata lodowa lub zielona
  • 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  • mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso.
  • Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia.
  • Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce
  • bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika na górną półkę na min. 3 minuty. Chyba że wolicie bardziej rumiane:)
  • bułki wyjmujemy z piekarnika i na spód układamy listek sałaty, plasterek pomidora i ser, hamburgera, cebulę i górną część bułki.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz