Aqua fresca to orzeźwiający, meksykański napój przygotowywany z owoców lub warzyw, który bez problemu można zrobić samemu w domu.
Nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sok z limonki.
Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające.
Składniki:
na 2 porcje
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1/4 szklanki cukru na 1/4 szklanki wody- syrop cukrowy
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzać cukier z wodą, zagotować. Gotować powstały syrop przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić.
- Ogórki umyć i obrać (można niedokładnie, pozostawiając miejscami skórkę). Imbir obrać i razem z ogórkami zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka.
- Dodać syrop z cukru i wody (można dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek), sok z limonki, wymieszać i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
- Napój podawać z lodem i plasterkiem limonki.
Do schładzanego napoju można włożyć kawałki przekrojonej trawy cytrynowej, aby dodatkowo nasycić ją jej aromatem.