środa, 7 sierpnia 2013

Nietypowa zupa ogórkowa- na zimno- aqua fresca


Aqua fresca to orzeźwiający, meksykański napój przygotowywany z owoców lub warzyw, który bez problemu można zrobić samemu w domu.
Nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sok z limonki. 
Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające. 



Składniki:
na 2 porcje
  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 limonka 
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/4 szklanki cukru na 1/4 szklanki wody- syrop cukrowy

Przygotowanie:
  • W rondelku podgrzać cukier z wodą, zagotować. Gotować powstały syrop przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić. 
  • Ogórki umyć i obrać (można niedokładnie, pozostawiając miejscami skórkę). Imbir obrać i razem z ogórkami zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka. 
  • Dodać syrop z cukru i wody (można dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek), sok z limonki, wymieszać i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  • Napój podawać z lodem i plasterkiem limonki.
P.S.
Do schładzanego napoju można włożyć kawałki przekrojonej trawy cytrynowej, aby dodatkowo nasycić ją jej aromatem.