niedziela, 11 sierpnia 2013

Spaghetti bolognese

Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.

Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum.

Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.

Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.

Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:

  • Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi. Carbonarę sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.

  • Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki).
Składniki:
na 4 porcje
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 świeże duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku

  • parmezan
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 mała marchewka
  • 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino
Przygotowanie:
  • Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso.
  • w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pozostawiamy aby wszystkie smaki się połączyły - ok 15 minut.
  • dolewamy zblendowane pomidory oraz przecier i wszystkie przyprawy- bazylię i oregano, sól i pieprz, ostrą paprykę  i 2 krople Tabasco.zdejmujemy z ognia, dosypujemy 20 g parmezanu.
  • przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 120'- 160'C na około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pokrywkę lub folię aluminiową zdejmujemy na ostatnie 5 minut.
  • gotujemy makaron.
  • podajemy ze świeżą bazylią oprószone tartym parmezanem.
Smacznego:)