niedziela, 30 marca 2014

Mazurek kokosowy

Składniki:
ciasto:


  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 1szkl cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 3 ugotowane na twardo żółtka
masa:
  • 3 białka
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
  • mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
  • przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę
  • spód wyklejmy na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia boki zawijamy do środka, aby masa nie wypłynęła- pieczemy ok 20 minut w temp 200-220"C.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu wylewamy masę kokosową i schładzamy w lodówce przez 2 godziny, bądź zapiekamy przez 15 minut- wtedy mazurek przykryty będzie przepyszną bezą kokosową.
  • Dekorujemy wiórkami, płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi
  • Smacznego:)