ciasto:
krem:
- 3 op budyniu waniliowego
- laska wanilii
- 3,5 szkl soku papaja- mango
- 2 łyżki masła
- 0,5 szkl dżemu żurawinowego
- 0,5 szkl rumu

do dekoracji:
- 2 szkl kremówki
- cukier puder
- 4 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szkl soku papaja-mango
- świeże owoce mango i papai( lub z puszki)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- cukrowe pisaki
Przygotowanie:
- jajka wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą, odstawiamy na chwilę, po czym żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę
- przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy
- z białek ubijamy pianę
- obie masy łączymy
- wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę
- pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor
- w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii.
- Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń. Mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy masło.
- żelatyną zalewamy 0,5 szklanki soku, odstawiamy żeby napęczniała
- Odstawiamy do wystygnięcia
- śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
- żelatynę podgrzewamy, po łyżce dodajemy do ubitej śmietany. Odstawiamy do lodówki, aby stężała
- Biszkopt przekrawamy na dwie lub trzy części. Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi
- Smacznego!

P.S.
- sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz