czwartek, 15 maja 2014

Kaczka pieczona z karmelizowanymi gruszkami i cydrem lubelskim

Składniki:
  • 1 kaczka
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 0,5 szkl cydru lubelskiego
Przygotowanie:
  • gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki.
  • w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę i dolewamy miód.
  • całość podgrzewamy
  • kaczkę myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor
  • kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek
  • ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika.
  • pieczemy około 30 minut
  • podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera
  • Smacznego!!
P.S.
Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek lub piersi:) będą tak samo pyszne:)