sobota, 17 maja 2014

Misiowy Miodownik

Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 szkl mleka
krem:

  • kubek kaszki manny
  • 2 kubki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 kostki masła
Przygotowanie:
  • składniki ciasta miksujemy, wylewamy na trzy takie same wyłożone papierem blaszki i pieczemy  około 15 minut na złoty kolor w temp 180"C
  • kaszkę mannę gotujemy na mleku, żółtka ucieramy z cukrem i masłem, łączymy obie masy.
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę
  • delikatnie łączymy pianę z kremem
  • dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy budyń śmietankowy do drugiej czekoladowy i opcjonalnie kawałki czekolady
  • ostudzone ciasto przekładamy kremem:)
  • SMACZNEGO!