piątek, 25 lipca 2014

Boska pomidorowa

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa 
  • 2 kostki bulionu drobiowego Knorr z lubczykiem 
  • 1 puszka pomidorów w całości lub w kawałkach 
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego 
  • 2 świeże pomidory 
  • 3 nieduże marchewki 
  • 1 mała cebula oliwa z oliwek 
  • 1 lub 2 torebki ryżu 
  • nieduży kawałek dojrzewającego twardego sera typu Parmezan 
  • sól 
  • pieprz 
  • 5 łyżeczek ostrej papryki 
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • świeża bazylia 
  • świeże oregano 
 Przygotowanie:

  • Porcję gotujemy w 2 litrach wody, wrzucamy kostki rosołowe i pokrojoną w słupki marchewkę 
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, świeże pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki, podsmażamy 
  • Po około 0,5 godziny do godziny wyjmujemy porcję, do wywaru wlewamy pomidory z puszki i przecier. 
  • Wsypujemy paprykę słodką oraz ostrą, sól i pieprz. 
  • Gotujemy, po czym wlewamy podsmażone z cebulką pomidory. Wszystko blendujemy tak aby zupa była aksamitnie gładka.
  •  Oregano i bazylię siekamy, dorzucamy do zupy. Serwujemy z dzikim lub naturalnym ryżem wymieszanym z Parmezanem- Pychota!