środa, 22 października 2014

Kurczak wpadł w kapustę!

Składniki:
  • 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki papryki ostrej 
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem
  • pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, i podsmażamy na oliwie z odrobiną masła na złoty kolor, doprawiamy solą i cynamonem
  • kurczaka podsmażamy na oleju, tak aby się zarumienił, zdejmujemy z patelni
  • cebulę kroimy w kosteczki, podsmażamy na oleju na którym smażyliśmy kurczaka, dorzucamy czosnek, który możemy pokroić w plasterki lub podsmażyć w całości. Dodajemy curry, paprykę ostrą oraz słodką a także pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę oraz kapustę kiszoną, podsmażamy około 10 minut, dokładamy pieczarki, mieszamy i pozostawiamy na patelni jeszcze przez 5 minut
  • kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy kapustą, wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika zapiekamy około 20-30 minut. Podajemy z ziemniaczkami w mundurkach, kaszą lub pieczywem. SMACZNEGO!